Meddelare: Albertina Nilsson  År: 1912

Socken/stad: Skön  By/kvarter: Skönsmon

Sonen min fick en gång i ögat ett sandkorn, som började växa fast. Till slut måste vi fara med honom till en klok gumma, som bodde på Svartvik. Hon gjorde ingenting vidare än att hon tog vatten i en kopp, ställde sig i en vrå, blåste och rörde i vattnet samt läste något för sig själv. Av detta vatten skulle pojken ta in lite, och med resten skulle han tvätta sig i ansiktet. Då det gått lika lång tid efter, sedan vi sökt bot, som sandkornet dittills varit i ögat, så skulle det gå bort. Så skedde ock.

Ur Hammarstedtska arkivet. Element: Vatten.